Moderna nomader av olika slag
- Karin Johansson
- 28 okt. 2023
- 3 min läsning
Tänk om du slapp packa alla dina grejer i kartonger vid varje flytt. Tänk om du kunde ta med dig hela bostaden, och att allt är på rätt plats redan när du kommer fram? För många är det inte bara en tanke, det är vardag. Andra väljer att resa med lätt packning, och har dubbla eller trippla uppsättningar av alla prylar, från bestick till soffa; en i varje hem.
I Sverige finns många typer av moderna nomader. Vi brukar bara inte definiera dem som nomader. Några exempel:
Säsongsarbetare i serviceyrken och inom jord och skog
Vissa säsongsarbetare syns kring uteserveringen vid havet på sommaren och i krogvimlet på fjället under vintern. De arbetar inom branscher som turism, restaurang, guidning, underhållning och upplevelser. De riskerar utträngning från bostadsmarknaden på grund av exploatering och höga mark- och fastighetspriser, vilket driver upp hyror och omvandlar permanentbostäder till turistboende genom Airbnb. Deras prioritet är att bo riktigt nära, för att slippa pendling efter långa pass på obekväm arbetstid, och låga omkostnader. Det händer att 14 personer delar på en 6-rummare med ett badrum och en toalett.
Andra säsongsarbetare inom jord-, skogsbruk, entreprenad, renskötsel, fiske, gröna och blå näringar, har andra slags bostadsbekymmer. De använder uttryck som skogskoja, överslaf, farmartank, kalvskiljning, flistugg och skördare, och bor ofta enskilt, enkelt och ibland utan tillfredsställande värme-, köks-, dusch- eller toamöjligheter. De kanske bor i en byssja, en Norrlandsvagn, en manskapsbod. Det händer att de äger en satellittelefon, för att det inte finns mobiltäckning där de vistas.
Veckopendlare inom entreprenad, bygg och industri
För anställda inom entreprenad, bygg och industri kan det handla om veckopendling, 7-dagarsvecka, fly in – fly out, och associationer som “ångestkula” med boende i stora modulkomplex – hotellriggar – som visserligen har alla bekvämligheter men ligger långt från vardagsservice, fritidssysselsättningar och nära och kära. Uppdragsgivaren betalar.
Digitala nomader med webben som arena
Influencers eller IT-utvecklare kan jobba var som helst där det finns uppkoppling. De kallas digitala nomader. Workation innebär att anpassa sitt heltidsarbete för att kombinera med utförsåkning, snorkling eller andra aktiviteter på semesterorter. De bor gärna i hyrda bostäder så nära aktiviteten som möjligt.
Driftiga studenter med eget hus
Vissa studenter har byggt sitt eget hus på hjul för att det är roligt att designa och bygga, och för att spara pengar och lösa bostadsbehov under studier och praktik. De är ofta blivande arkitekter, konstnärer, projektledare och naturbrukare, och den största utmaningen är att hitta en mysig ställplats nära skolan.
Stafettsjuksköterskan pendlar 100 mil tur och retur
Specialistsjuksköterskan väljer att arbeta som stafettpersonal för att tjäna bättre, utvecklas i yrket och få se mer av Sverige. Hon behöver en nätt, hypermobil bostad eftersom hon flyttar flera gånger i månaden och står på personalparkeringen. Mest troligt går folk förbi utan att ens förstå att det är en bostad; de ser bara en anonym hantverkarbuss. En “plåtis” på husbilssvenska.
Vuxna som har sålt villan
Vuxna med utflugna barn, empty nesters, kan ta med sig jobbet och bo där de har något att uträtta, för egen del eller som stöd till någon. Pensionärer långpendlar längs Autobahn, likt flyttfåglarna, för att en vinter med värme och sällskapsliv i Spanien lindrar värk, medan sommarlov i Sverige ger kvalitetstid med barnbarnen, utan större risk för de extrema värmeböljor som kan plåga sydeuropéer.
De väljer gärna en lyxig, serieproducerad husbil eller husbuss med extra allt. De står på offentliga ställplatser längs vägarna, och kan tipsa dig om en mysig favoritcamping nära vänner och familj på flera orter.
Commentaires